Megtakarítások

Lakástakarék-pénztár

A lakás-előtakarékossági szerződés egy olyan államilag támogatott megtakarítási- és hitel termék kombináció, mely a rendszeres, havi részletekben történő megtakarításokat követően kedvező kamatozású, lakáscélú kölcsönlehetőséget biztosít. A megtakarítás a hitel felvétele nélkül is elindítható az állami támogatás ebben a formában is jár.

Sőt, a megtakarítási időszakban befizetett összegre az állam 30 százalék, legfeljebb évi 72 000 forint állami támogatást is nyújt. A maximális állami támogatás havi 20 000 forint rendszeres befizetés esetén érhető el.

Miért éri meg?
Kinek ajánljuk?
Gyermek előgondoskodás

A gyermekek felnevelése 20-30 millió forintba vagy még többe is kerülhet. Megéri ezzel a kérdéssel időben foglalkozni, azért is, mert a kiadások nem egyenletesen oszlanak el. A kiadások nagysága súlyosan veszélyeztetheti a tartalékokat, ha nem gondoskodunk róla időben. Rossz érzés, ha nem adhatjuk meg gyermekeinknek mindazt, amire szükségük lenne a sikeres és boldog élethez.

Az általános iskolai kiadásokat a szülők normál havi költségvetése elbírja, a középiskola már rázósabb, a főiskola pedig megfelelő tartalékok nélkül már finanszírozhatatlan.

Érdemes a gyermekek taníttatására és életkezdésére egy külön "családi alapot" elkülöníteni, és azt folyamatosan feltölteni, ehhez megfelelő befektetési formát kell választani. A befektetési alapok és azokra épülő megtakarítási formák – akár banki, akár biztosítói, akár befektetői háttérrel – mind a hosszú távú folyamatos tőkeképzés mind pedig az eseti jellegű befizetések esetén is remek lehetőséget nyújtanak. Általában kisebb összegekkel történő folyamatos és rendszeres tőkeképzésből indulhatunk ki. A célként kitűzött tőke alacsony erőfeszítéssel, de nagy rendszerességet feltételezve alakul ki.

Nyugdíjmegtakarítás

Távolinak tűnik a nyugdíj gondolata?
 Még el sem képzelte miből fog megélni a munka utáni években? 


Hogyan képzeli el időskorát?
Mil töltené szívesen idejét? Utassal, unokái istápolásával, esetleg élete álmainak megvalósításával?
 Céjaihoz Önnek elegendő jelenlegi jövedelmének fele nyugdíjas éveire?

Egy 2016-os felmérés átfogó képet ad a magyar  –  aktív korú  –  lakosság nyugdíjelőtakarékossági szokásairól, pontosabban annak hiányáról. A feltárt adatok nem meglepőek, viszont annál drámaiabbak.  A nagyságrendileg  6,8 millió  aktív korú lakos több,  mint 30%-a -  közel 2,1 millió ember  -egyáltalán nem készül nyugdíjas éveire. A nyugdíj előtakarékosság hiánya pedig szinte egyértelműen predesztinálja az időskori elszegényedést  számukra. A múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyugdíjba vonulók havi jövedelme átlagosan közel 50%-al csökken nyugdíjba vonulásukkor.

A nyugdíj előtakarékosság Önnek is elengedhetetlen, ha nem tartja elegendőnek jelenlegi jövedelmének felét nyugdíjas éveiben!

                                                                                                                                                                                
Befektetés

Mi a befektetés? – az a folyamat, amely során tőkét vagy pénzt kötünk le, azért, hogy plusz jövedelemre vagy profitra tegyünk szert.

Milyen az ideális befektetés?

Erről megoszlanak a vélemények, mert szinte ahány ember annyiféle élethelyzet. És az esetek többségében az emberek az adott élethelyzetükhöz legjobban illeszkedő megtakarítási terméket próbálják kiválasztani a pénzpiaci palettáról.

Mi nem a befektetés? – Nem hazárdjáték